Maison Shalom
Maison Shalom Burundi – Rwanda
Maison Shalom is ontstaan vanuit de gruwel van de burgeroorlog van 1993 in Burundi. Sinds een paar jaar, zijn gelijkaardige projecten opgestart in Rwanda, voor Burundese vluchtelingen aldaar.
Via de verschillende projecten van Maison Shalom werkt men op de promotie van de kinderrechten door psychosociale, educatieve en economische ondersteuning voor de kinderen in nood. Door deze integrale, holistische benadering slaagt Maggy er zeer goed in om de kinderen eigenaar te laten worden van hun eigen leven en zo bij te dragen tot de verdere ontwikkeling van hun gemeenschap. Gedreven vanuit diepmenselijke waarden van respect voor menselijke waardigheid, mededogen, verdraagzaamheid, nederigheid en integriteit heeft Maggy ondertussen meer dan 47 000 kinderen geholpen.
Ze heeft dagelijks steun nodig om te kunnen voorzien in hun noden en dan vooral in vorming (kleuterschool, lagere en hoger middelbaar, hogeschool, universiteiten in binnen- en buitenland) als beroepsopleidingen die ze zelf organiseert (kapper – kleermaker- garagist- hotel en horeca, …)
Deze dame wordt door de internationale gemeenschap zeer gewaardeerd voor haar tomeloze inzet en het feit dat ze wanpraktijken in haar land tot vandaag nog durft aan te klagen, met risico voor haar eigen leven.
Ik heb de eer gehad om met haar 2 jaar lang te kunnen samenwerken in Burundi. Via projecten met Artsen Zonder Grenzen hebben we ondersteuning gegeven aan het lokale gezondheidssysteem door o.a. ondervoeding- en vaccinatieprogramma’s. Daarnaast hebben we meegeholpen om haar een stem te geven binnen de internationale gemeenschap.
Onze wegen hebben elkaar na 20 jaar opnieuw gekruist en ik blijf overtuigd van de bewonderenswaardige kracht van Maggy.
25 jaar Maison Shalom:
“Un Autre Regard sur l’Humanité”.
It always matters for someone!
Eind september 2019, heb ik als gastspreker mogen deelnemen aan een internationale conferentie in Kigali omtrent “Un autre regard sur l’humanité. Comment humaniser l’humanité?”. Dit werd georganiseerd door Maison Shalom n.a.v. haar 25 jaar bestaan.
Voor mij persoonlijk was dit ook een hartverwarmend en ontroerend weerzien van een aantal kinderen die ik 22 jaar geleden heb verzorgd in zeer moeilijke omstandigheden tijdens mijn missie voor Artsen Zonder Grenzen in Burundi. Ondertussen zijn de meeste kinderen uitgegroeid tot mooie zelfstandige mensen, hebben ze een opleiding gevolgd en ondertussen een eigen leven gestart, verspreid over de hele wereld.
Zoals de andere 40.000 kinderen die Maggy ondertussen heeft geholpen, dragen zij de boodschap over van liefde, vrede en vergiffenis mee en zijn zij het levende bewijs van ongelofelijke veerkracht en doorzettingsvermogen. Ik ben heel fier hieraan te hebben bijdragen. Want daar gaat dit verhaal ook over. Het is niet alleen een kwestie van overleven. Het komt er vooral op aan om mensen in een kwetsbare positie in hun kracht te helpen zetten.
Voor iedereen die in de zorg werkt, zijn dit voorbeelden van wederkerigheid in de zorgrelatie. Deze ervaringen zijn een onuitputtelijke bron van energie en beschermen ons tegen onverschilligheid en cynisme.
Blijf je openstellen voor deze wederkerigheid, ook al vraagt dit je eigen kwetsbaarheid te durven tonen. Het is zo verrijkend en noodzakelijk om de juiste drive te blijven houden als zorgverlener.
Want, het doet er altijd toe, voor iemand. It always matters for someone!