Over Relance Consult
& Leen Schollaert
Over Leen
Welkom! Mijn naam is Leen Schollaert. In de loop van 2015 heb ik Relance Consult opgericht van-uit de behoefte te kunnen bijdragen tot performantere organisaties in zorg en welzijn. Vanuit Relance Consult adviseer en begeleid ik individuen, teams en/of organisaties bij het succesvol volbrengen van hun missie in zorg, met zorg. Samen met u ga ik op stap om te komen tot de gewenste resultaten en een beter welbevinden.
Met 25 jaar nationale en internationale ervaring in de zorg– en welzijnssector, kan ik snel de grote complexiteit in zorgsituaties omvatten. Succesvolle zorgorganisaties gaven mij de nodige inspiratie door hun unieke aanpak, met als gemene deler: een duidelijke visie met een sterke identiteit, mensgericht en waarderend leiderschap, het centraal stellen en empoweren van alle stakeholders in de organisatie – van bestuur, medewerkers tot de eindgebruikers.
Ik leg mijn focus graag op de menselijke investering van zorgverleners in hun werk en dit vanuit een integrale benadering en een waarderende houding. In al mijn acties zal ook de nodige aandacht gaan naar de zorgvrager(s).
Filosofie
Empowerment
Ik werk vanuit een sterk geloof in het ‘zelfregulerend vermogen’ van iedereen, van individu tot team of organisatie. Mijn passie gaat uit naar het terugzetten van “mensen” in hun “eigen” kracht.
“By rising up others we rise!“
Veerkracht
Voor mij is veerkracht een kunst om soepel te kunnen omgaan met kleine of grotere obstakels in het leven. Ik geloof in het vermogen van iedereen om zich te kunnen aanpassen aan stress en tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen.
“Life is not about how fast you run
or how high you climb,
but how well you bounce.“
– Vivian Komori –
Diepere betekenis
Ik hecht veel belang aan een betekenisvolle, inspirerende missie (deep purpose), die daadwerkelijk verankerd wordt in de identiteit en strategie van organisaties. Als die sterk verbonden zijn met andere grotere maatschappelijke relevante thema’s, slagen organisaties er in om echt het verschil te maken.
“Wanneer je een schip wil bouwen,
breng dan geen mensen bij elkaar om hout aan te slepen,
werktekeningen te maken, taken te organiseren
en het werk in te delen.
Maar leer mensen te verlangen naar de uitgestrektheid van de zee. Het schip komt er dan zeker, de geschikte bemanning ook.“
– Saint Exupéry –
Authenticiteit
Ik ben gedreven vanuit een aantal dieperliggende waarden zoals respect, openheid, verdraagzaamheid, menselijke benadering, nederigheid en vertrouwen.
Ik weet authenticiteit en charisma goed te verbinden in mijn leiderschapsstijl.
“I Walk the talk,
I lead by example“
Bezieling
Ik geef veel aandacht aan het creëren van een werkomgeving met “spirit”, met een duidelijke visie en aangepaste uitstraling. Ik draag op deze manier bij tot het realiseren van vitale organisaties opgebouwd vanuit vertrouwen, bezieling en zingeving. Op deze manier kan ik de houding van de mensen in de omgeving ook veranderen, omdat het plaatje dan klopt.
Verbinding
Ik probeer steeds in mijn werksituaties een wij-gevoel te creëren omdat dit ook de meest duurzame resultaten geeft.
“I’m because we are “
– Ubuntu –
“Geen EGO maar WE-GO “
– Krist Pauwels –
Inspiratie
Maggy Barankitse
De vrouw achter Maison Shalom, Burundi – Rwanda
Veerkracht – Zorgzaamheid
Dankzij mijn humanitaire werkervaring met het project Maison Shalom in Burundi kwam ik in contact met haar bezielster Maggy Barankitse.
Zij was en is nog steeds voor mij een grote inspiratiebron voor:
• verwondering en dankbaarheid,
• blijvend vertrouwen in het goede van de mens,
• diepmenselijke verbinding tussen verschillende werelden, culturen,
• diephumanistische visie die kansen biedt om te groeien en zichzelf en de gemeenschap te overstijgen,
……. ondanks alles.
De kunst van het zinvol leven
Mensen met een overduidelijke IKIGAI hebben allen gemeen dat ze hun passie vasthouden, wat er ook gebeurt. Het leven kan klappen uitdelen, maar opgeven doen ze nooit.
Veerkracht is meer dan alleen het vermogen volharden om er te zijn en altijd door te vechten. Het is ook een houding dat we kunnen ontwikkelen om gefocust te blijven op wat belangrijk is in het leven. Veerkracht is ons vermogen om tegenspoed het hoofd te bieden. Veerkracht komt voort uit flexibiliteit, uit de kunst om zich aan te passen aan veranderingen en de slagen van het lot. Men concentreert zich op factoren waarover men controle heeft en maakt zich niet druk over zaken waarop men geen invloed heeft.
Francesc Miralles, Héctor Gracia (2019). Ikiga, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Meulenhoff Boekerij, Bv, Amsterdam.
Wabi Sabi
Wabi Sabi is een toestand van het hart. Het geheim van wabi sabi zit niet in de wereld zien met een logische geest, maar met een voelend hart. Omarmen van bezielde eenvoud en dat wat we al hebben op waarde schatten. Wabi Sabi nodigt ons uit om open te staan voor schoonheid met open ogen en open hart.
Het waarderen van een perfect moment in een imperfecte wereld. Het draait om het ervaren van de wereld door er echt midden in te staan, om details op te merken en blijdschap te ontwikkelen over de schoonheid die al bestaat, precies daar waar we zijn.
Beth Kempton (2018). Wabi Sabi, De Japanse wijsheid voor een perfect imperfect leven. A.W. Bruna Uitgevers, B.V. Amsterdam.
Ubuntu – I’m because we are.
De Afrikaanse humanistische filosofie Ubuntu geeft een verfrissende nieuwe kijk op klassieke hiërarchische organisaties.
De organisaties die werken volgens de Ubuntu principes werken op basis van gezond verstand, vertrouwen, samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid en realiseren op deze manier een hoge mate van werknemersgeluk en tevreden relaties en klanten.
Ubuntu stelt verbondenheid en humaniteit als grootste kracht en waarde, dit is gebaseerd op:
- Gastvrijheid
- Compassie, onbaatzuchtigheid, zorgzaamheid
- Onderlinge afhankelijkheid
- Neigen tot consensus en overleg
- Essence of being human
Dit brengt mij tot een andere inspiratiebron om onze westerse zorgethische visie (CARE – Tronto ’93) hieraan te verbinden. De nadruk ligt op de oprechte aandacht voor de mens in nood, als startpunt voor goede zorg. “Sawubona” = “I see you”
Leontine van Hooft (2012). De kracht van Afrikaans denken, over Ubuntu, verbindend leiderschap en een nieuwe wereld. Uitgeverij Thema, Zaltbommel